In de schaaklessen op school wordt gewerkt met de Stappenmethode van Rob Brunia en Cor van Wijgerden. Meer informatie vind je op www.stappenmethode.nl. De meeste schoolschakers werken in stap 1 of stap 1 plus. Actieve clubschakers werken in een hogere stap of krijgen door mij ontwikkeld lesmateriaal op maat.
Kinderen leren bij schaken dat het gebruik van een gerichte strategie noodzakelijk is om een moeilijk probleem op te lossen, ‘trial and error’ volstaat niet. Daarvoor heeft het schaakspel te veel mogelijkheden op elke zet. Ze moeten eerst gegevens verzamelen, de situatie analyseren en dan pas tot actie overgaan. Een beslissing nemen met de kennis van al die gegevens is een lastige opgave. Met name omdat ze helemaal zelf verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van die moeilijke beslissing.
Naast instructie en oefeningen is er uitgebreid aandacht voor het toepassen van de lessen in diverse spelvormen en partijen. Kinderen leren bij het vak schaken dat het kunnen oplossen van oefeningen nog niet betekent dat je hetzelfde onderwerp in een complexere situatie (een partij) kunt toepassen. Dit is bij schaken een proces van meerdere jaren vallen en opstaan.
Tijdens de schaaklessen is er veel ruimte voor diverse werkvormen waarbij de leerlingen samenwerken in een tweetal of team. Zo ontdekken ze dat hun talenten, gecombineerd met de talenten van een andere leerling, bijzondere resultaten op kunnen leveren. Samenwerken gebeurt niet alleen bij het oplossen van moeilijke studies maar ook door samen een spelvorm te spelen tegen een ander tweetal, waarbij de leerling rekening moet houden met het plan van de teamgenoot. Ook in partijen die de leerlingen individueel spelen is het rekening houden met anderen, in dat geval met acties van de tegenstander, een voorwaarde voor succes.
De duur en frequentie van de schaaklessen en de groepsgrootte liggen niet vast. Elk aanbod op maat is bespreekbaar. Meer weten over schaaklessen voor jouw (plus)klas of school? Neem gerust contact op via: info@schaaktraining.com.
.
|