Persoonlijke aandacht is belangrijk voor een goede schaakontwikkeling. Elke (jeugd)schaker maakt een ander type fouten in partijen. Op basis van een analyse van deze fouten wordt een trainingsprogramma opgesteld. Het niveau van dit trainingsprogramma sluit altijd aan op het niveau van de partijen. Op deze manier wordt een optimale verhouding tussen rendement en trainingstijd verkregen.
Enkele belangrijke onderdelen van privé trainingen:
- analyse van eigen partijen;
- analyse van tijdverbruik;
- opzetten van een openingsrepertoire;
- middenspelstrategie;
- eindspelstrategie;
- tactiek;
- rekenen en visualiseren.
|
Analyse vlak na een gespeelde partij heeft als voordeel dat alle gedachten nog vers in het geheugen zitten. Bij de begeleiding van oudere leerlingen (vanaf ca. 12 jaar) wordt ook aandacht besteed aan specifieke (openings)voorbereiding. Openingen bestuderen voor een partij dwingt tot gestructureerd opslaan in het geheugen. Op langere termijn is openingsstudie tijdens een toernooi daarom een goede en bovendien ook leuke manier van openingen leren. Leerlingen coachen tijdens toernooien gebeurt voornamelijk bij de sterkere leerlingen op diverse NK’s en internationale toernooien.
|
Wanneer afstand een probleem is kan de digitale snelweg een oplossing bieden. Zo is training op basis van gespeelde partijen ook mogelijk via email. Enkele partijen worden uitgebreid geanalyseerd en er wordt op basis van een sterkte / zwakte analyse een trainingsadvies gegeven.
Voor een uitgebreid trainingsaanbod op afstand is internet een ideale oplossing. Door middel van contact via Skype en een uitzending via Playchess is privé training en zelfs training aan een klein groepje mogelijk.
|
Wanneer het over meer algemene onderwerpen als tactiek en theoretische eindspelen gaat kan training in een grotere groep een (kosten)efficiënte oplossing bieden. Voordeel van training in een groep is dat men van elkaars sterke punten kan leren. Ook de mogelijkheid tot het tegen elkaar uitspelen van stellingen en samen leren analyseren zijn belangrijke voordelen.
|
In een schoolklas loopt het schaakniveau van de kinderen vaak sterk uiteen. Om voldoende te leren en om voldoende uitdaging te krijgen moeten toch alle kinderen op hun eigen niveau werken. Naast uitleg krijgen en opgaven oplossen is het doen van diverse leerzame spelletjes en het spelen van partijen bij schaken op school net zo belangrijk als bij schaken op een club. In de bovenbouwklassen wordt na het spelen van een partij ook uitgebreid aandacht besteed aan het analyseren van de partijen. Zo kunnen de leerlingen zien op welke punten zij hun spel nog kunnen verbeteren.
|
Bij de lessen op scholen wordt voornamelijk gebruik gemaakt van werkboeken uit de stappenmethode.. Ook voor de privé trainingen vormt de stappenmethode de basis. Naast deze basis wordt veel gebruik gemaakt van een ruime voorraad aan zelf vervaardigde lessen over tactiek, strategie en diverse openingen.
|