www.schaaktraining.com

mat bedenken

Speciaal voor de schoolleerlingen zijn de opgaven mat bedenken opnieuw ingedeeld in vijf categorieën (zie online opgaven in het menu):
- ondersteunend mat met een jager en een helper;
- aanvullend mat met een jager en een bewaker;
- mix beginner voor leerlingen die al met mat hebben geoefend in stap 1;
- mix gevorderd voor leerlingen in stap 1 extra;
- mix expert voor nog meer uitdaging.


schaakles op school
Tijdens schooltijd geef ik als vakleerkracht schaaklessen aan speciale klassen voor hoogbegaafde kinderen op twee basisscholen in Eindhoven en Deurne en op één middelbare school in Helmond. Deze scholen hebben het vak schaken opgenomen in het lesprogramma. Daarnaast geef ik les aan één naschools groepje bij RISE.

Tijdens de schaaklessen staat het leren leren en het leren denken centraal. De leerlingen krijgen veel opdrachten waarbij ze samen leren denken. De kinderen leren beter schaken maar dat is geen doel op zich. De verrichtingen van de leerlingen op de HB-scholen worden nauwgezet bijgehouden en regelmatig teruggekoppeld met de leerkrachten. Gedurende het schaakseizoen doen veel van de leerlingen mee aan schoolschaaktoernooien en andere lokale jeugdtoernooien.

Vanaf september 2023 is er ruimte voor één of twee groepen op een reguliere basisschool of plusklassen op de woensdagochtend. Voor meer informatie neem contact op via het contactformulier op deze website.

privé trainingen
Op het moment train ik enkele volwassen leerlingen en zo’n 15 jeugdschakers waaronder diverse bekende namen uit het Brabantse en Limburgse jeugdschaak. Zij krijgen les na schooltijd op doordeweekse dagen en in de weekenden. Veel van deze leerlingen spelen op nationaal topniveau. Het niveau van mijn leerlingen loopt uiteen van stap 1 niveau tot rating ca. 2100.

begeleiding tijdens toernooien
Om mijn leerlingen de juiste begeleiding en training te kunnen geven ben ik in de weekenden en schoolvakanties vaak bij (jeugd)toernooien aanwezig.

groepstrainingen
Ook dit seizoen zijn er weer stertrainingen aan twee groepen op 8 zondagmiddagen in Tegelen.

cursussen voor trainers
Op 24 maart 2023 start in Soerendonk een cursus Schaaktrainer 1. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op de website van de schaakbond bij opleidingen.


Enkele bijzondere prestaties van mijn leerlingen in de afgelopen jaren:

NK D 2022
Ethan Chua heeft in het weekend van Hemelvaart zijn eerste NK gespeeld in Rijswijk (t/m 12 jaar). Een mooie ervaring en een prima resultaat voor een eerste NK: 5 uit 9.

NK C 2022
Begin mei hebben Elysia Feng en Josephine Damen het NK C gespeeld. In de laatste ronde speelden Elysia en Josephine tegen elkaar om het kampioenschap. Elysia ging er na een spannende partij met de titel vandoor.

NK basisscholen 2022
Het eerste team van BS 't Karregat werd Brabants Kampioen op 20 maart in Oosterhout, waar het tweede team van dezelfde school een mooie vijfde plaats behaalde. Het kampioensteam doet in juni mee aan het NK in Gouda.

NK 2021
Tijdens de coronaperiode waren er enkel online toernooien. Elysia Feng won in het voorjaar het NK C online. Tijdens het eerste NK met echte borden en stukken in juli eindigde Elysia samen met een andere leerling Josephine Damen gedeeld tweede.

seizoen 2020 / 2021
Oud-leerling Max Warmerdam behaalde de grootmeestertitel.

EK / WK 2018
Matthias Goddé speelde mee bij het EK jeugd in de groep t/m 16 jaar. Matthias werd eerder derde bij het Belgisch jeugdkampioenschap t/m 16.

Apeldoorn 2018
Oud-leerling Max Warmerdam heeft in Apeldoorn zijn laatste norm behaald voor de titel Internationaal Meester (IM).

ONJK 2017
Victor Muntean werd in Borne open Nederlands kampioen in categorie C. Een eindsprint van 5 uit 5 was goed voor een ongedeelde eerste plaats. Bij de foto's staat hij met broertje Felix (die ook een beker won).

NK E 2017
Yichen werd dit seizoen kampioen in categorie E met de overtuigende score van 8,5 uit 9.

NK F 2016
Ook bij het NK pupilllen wist Yichen beslag te leggen op de eerste plaats in categorie F. Deze keer won Yichen alle partijen.

NK scholen 2016
Het schoolteam van 't Karregat in Eindhoven werd dit jaar vijfde bij het NK voor basisscholen in Nijmegen. Het team bestond uit Yichen Han, Felix Muntean, Timo Verhoef, Valentijn van Warmerdam en Jeff Michels.

NK D 2016
Na zijn kampioenschap in categorie E wist Yichen Han ook bij het NK tot en met 12 jaar in de top te eindigen. Hij werd na een sterke slotdag derde. Een knappe prestatie voor een 8-jarige.

NK E 2016
Op 25 en 26 maart werd in Waalwijk gestreden om de nationale titels in de categorie E (t/m 10 jaar). Yichen Han stond slechts twee halfjes af en werd daarmee ongeslagen kampioen. Yichen verdient hiermee een ticket naar het WK in Georgië dit najaar. Bij de foto's staat Yichen met zijn bekers (die zo te zien zwaar zijn).

ONJK 2015
Jasper Beukema werd in Borne kampioen in een sterk bezette A-groep (t/m 20 jaar). Constantijn Beukema en Victor Muntean kenden een sterke start maar hielden dat niet het hele toernooi vol. Yichen Han scoorde goed in de jongste groepen maar greep twee keer net naast de eerste prijs.

NK G 2015
Yichen Han werd net als vorig jaar kampioen in zijn leeftijdscategorie met een score van 7 uit 7. Volgend jaar speelt Yichen in categorie F. Bij de foto's staat Yichen met zijn beker van vorig jaar in de H.

NK basisscholen 2015
Het schoolteam van Omnio 't Karregat uit Eindhoven is derde geworden tijdens het NK basisscholen op 6 en 13 juni in Amsterdam. Het team bestond uit Victor Muntean, Yichen Han, Alexander Rutten, Felix Muntean en Timo Verhoef. Bij de foto's staat het volledige team met beker tijdens de prijsuitreiking.

NK rapid 2014
Op zaterdag 15 november werd in Eindhoven gestreden om de nationale titels rapidschaak bij de jeugd. Jasper Beukema werd gedeeld eerste in categorie 2001 met 6 uit 7. Victor Muntean werd met een maximale score van 7 uit 7 kampioen in de categorie 2004. Yichen Han (2007) en Constantijn Beukema behaalden in een sterk bezette categorie 2005 een knappe gedeelde derde plaats. Ook Joshua Ekker werd gedeeld derde. Hij speelde in de jongste categorie 2007.

ONJK 2014
Max Warmerdam (categorie A) en Yichen Han (categorie F) werden kampioen in Borne. Max stond drie remises af hetgeen genoeg was voor een ongedeelde eerste plaats. Yichen won alle partijen. In de tweede toernooihelft behaalde Victor Muntean een gedeelde eerste plaats in de EFGH groep met 6 uit 7.


© Webdesign Matthijs Smith