www.schaaktraining.com
Ik ben Boris Friesen, sinds april 2007 fulltime schaaktrainer. Als jeugdschaker begon ik op mijn tiende. Vele jaren later heb ik tijdens mijn studie het schaken serieus opgepakt. Ik ben toen ook les gaan geven aan de jeugd bij SV Gardé en later ook via de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond). In 2005 ben ik voor het eerst een jeugdschaker (Benjamin Bok) persoonlijk gaan trainen en coachen. In de jaren daarna groeide deze hobby uit tot een volledige baan. In het voorjaar van 2007 heb ik vervolgens mijn baan als bouwkundig ingenieur opgezegd om mij volledig te kunnen concentreren op mijn werk als schaaktrainer.

Ervoor zorgen dat talentvolle jeugdschakers zich optimaal ontwikkelen is mijn belangrijkste doelstelling als trainer. Ik geef daarom voornamelijk privé trainingen aan talentvolle jeugdschakers uit de regio midden- en noord Limburg en zuidoost Brabant. De meeste leerlingen bezoek ik thuis en zie ik daarnaast regelmatig tijdens toernooien. Sommige leerlingen trainen in een tweetal of groepje van vier.

Via de KNSB geef ik enkele keren per jaar een trainingen aan enkele groepen van kinderen van diverse clubs uit Limburg en Brabant. In 2008 en 2009 heb ik twee keer voor de KNSB als coach opgetreden tijdens een EK jeugd.

Talentvolle jeugdschakers ontwikkelen zich alleen wanneer er een brede basis is. Deze basis begint bij schaakonderwijs op basisscholen. Daarom geef ik naast mijn werk als trainer van talentvolle jeugdspelers ook schaakles aan enkele (Leonardo)scholen in de regio.

In 2009 ben ik samen met Cor van Wijgerden gestart met de ontwikkeling van vier werkboeken voor de stappenmethode met de titel vooruitdenken. Stap 2 vooruitdenken is in 2010 uitgekomen en stap 3 vooruitdenken in 2011. Stap 4 en 5 staan voor de jaren daarna op het programma.

© Webdesign Matthijs Smith